| |
| hu | en | 中文

Hírek

Árverésre bocsátják a Napkirály gyémántját

A rózsaszín, 19,07 ct. súlyú gyémánt története igencsak viharos: a gyémántot eredetileg XIV. Lajos kapta Mazarin bíborostól 1661-ben, aki ezzel megalapozta az uralkodó és a 18. századi francia arisztokrácia végtelen rajongását a gyémántok iránt, melyről egy kis történelmi betekintést itt olvashat.

A drágakő az indiai Golconda bányából került a francia uralkodóhoz (a bánya külön érdekessége, hogy a történelem leghíresebb gyémántjai közül innen származik a Koh-i-Noor, a Regent gyémánt, illetve a Wittelsbach Graff gyémánt is). Az uralkodó felesége, Mária Terézia volt a gyémánt első viselője, akinek halála után XIV. Lajos saját gyémánt láncát egészíttette ki a Le Grand Mazarinnal.

Az 1789-ben kitört francia forradalom alatt a drágakövet ellopták, mely később megkerült és Napoleon második feleségénél, Mária Lujzánál kötött ki, akinek fejdíszét a Le Grand Mazarin ékesítette.

XVIII. Lajos trónra lépését követően a gyémánt visszakerült a koronázási ékszerek közé.

1887-ben a drágakő a francia arisztokrácia kedvenc ékszerészéhez, Frédéric Boucheron-hoz került egy aukció keretében.

A nagyközönség 1962-ben láthatta utoljára élőben a gyémántot a Louvre múzeum egy, a legjelentősebb francia ékszereket bemutató kiállításán.

A Le Grand Mazarin egy európai magángyűjteményből került a Christie’s aukciós házhoz, előzetes számítások szerint a drágakő 5,1-7,7 millió euró között talál majd gazdára.

Még több hír
Rúzsa Magdi Caprice JEGYGYŰRŰJE
Rúzsa Magdi is a Caprice gyémánt ékszere mellett döntött.
Beleolvasok
Döbrösi Laura megjelenését a Caprice ékszerei tették még elragadóbbá
Döbrösi Laura Caprice ékszerben az InStyle címlapján
Beleolvasok