| |
| hu | en | 中文

Blog

Véres gyémántok

A gyémántot mindig is valamilyen misztikum ölelte körül. Amikor egy gyönyörű gyémánt gyűrű csillog az ujjunkon, vagy egy csodaszép gyémánt nyaklánc csillog a nyakunkon, felmerülhet a kérdés: vajon honnan származnak ezek a gyémántok? Mint általában minden csillogás mögött, a gyémántok történetének is megvan a maga sötét oldala.

Mi az a véres gyémánt?

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége az alábbiak szerint határozza meg a véres gyémánt jelentését: "...olyan gyémántok, amelyek a törvényes és nemzetközileg elismert kormányokkal szemben álló erők vagy frakciók által ellenőrzött területekről származnak, és amelyeket katonai fellépés finanszírozására használnak az említett kormányokkal, vagy a Biztonsági Tanács döntéseivel szemben. "

Általában "nyers" állapotban lévő gyémántokról beszélünk, vagyis a közelmúltban bányászott, ám még nem csiszolt drágakövekről van szó.

A Sierra Leone-i polgárháború csúcspontján, becslések szerint, a véres gyémántok a világ gyémánttermelésének mintegy 4%-át tették ki.

Mi az a Kimberley-folyamat?

Az úgynevezett Kimberley-folyamat előkészítése akkor kezdődött, amikor a dél-afrikai gyémánt bányász államok 2000 májusában találkoztak a dél-afrikai Kimberley-ben, ahol megvitatták a véres gyémántok kereskedelmének, valamint az erőszak támogatásának megállítását. Az egyeztetések eredményeként létrejött egy megállapodás az Egyesült Nemzetek, az Európai Unió, 74 ország kormányzata (ez a szám mára 81-re nőtt), a Világ Gyémánt Tanácsa (az iparág képviseletében) és számos érdekcsoport között. A tárgyalássorozat eredményeként 2002-ben megszületett a Kimberley Process Certification Scheme (KPCS) program, amelynek értelmében a tagoknak igazolniuk kell, hogy minden exportált nyers gyémánt törvényes bányászati ​​és értékesítési tevékenység eredménye, és "konfliktusmentes". Minden nyers gyémánt szállítmány egy olyan tanúsítványt tartalmaz, amely részletezi, honnan származnak a gyémántok, hogyan bányásztak, hol csiszolták őket, kik voltak érintettek a fenti folyamat során, valamint mi a végső rendeltetési helyük. Kizárólag a Kimberley-folyamatban részt vevő tagok kereskedhetnek egymással.

Jelenleg a világ forgalomban lévő gyémántjainak 99,8 %-a felel meg a KP előírásainak.