| |
| hu | en | 中文

Blog

Christie’s: növekszik a kereslet a ritka, színes gyémántok és gyémánt ékszerek iránt

Az elmúlt években a nagy aukciós házak árverésein elsősorban a színes gyémántok iránt volt nagy az érdeklődés (kék és a rózsaszín gyémántok a legnépszerűbbek), ezt követték a színtelen gyémántok, majd a zafír, a rubin, a smaragd, végül pedig a márkajelzéssel ellátott ékszerek.

Áprilisban New Yorkban tartottak árverést, ahol egyértelműen a kék gyémántok taroltak, a rózsaszín gyémántok iránt vegyes volt az érdeklődés. A színtelen gyémántok továbbra is megtartották stabil helyüket az aukciókon, míg a drágakövek iránt nem mutatkozott túl nagy kereslet. Érdekesség viszont, hogy az egyes, márkajelzéssel ellátott ékszerek népszerűsége egyre nagyobb az aukciókon.

A legtöbbért áprilisban egy 3,09 ct. súlyú, intenzív kék színű gyémánt kelt el, ami közel 5,4 millió dollárt jelent – jelentősen túlszárnyalva az előzetesen nagyjából 3 millió dollárban megsaccolt maximális eladási összeget.  Ezzel a Christie’s új világrekordot állított fel, hiszen soha nem kelt még el intenzív kék színű gyémánt megközelítőleg 1,7 millió dollár / ct. értéken árverés alkalmával.

Ékszerek tekintetében, a legtöbbet egy kék és rózsaszín gyémántokkal díszített gyémánt gyűrűért adtak, ez a gyémánt ékszer 5 millió dollárért talált gazdára. Ezt követte a Cartier gyémánt gyűrűje, melyet két, körte alakú gyémánt ékesít – ezt 4,5 millió dollár értékben sikerült megszereznie a szerencsés licitálónak.