| |
| hu | en | 中文

Blog

A világ 10 legnagyobb gyémántbányája I.

Amikor a csillogó gyémánt gyűrűt az ujjunkra húzzuk, vagy felvesszük kedvenc gyémánt fülbevalónkat, talán eszünkbe jut néha, vajon honnan származhat a gyémánt?

A világ 10 legnagyobb gyémántbányájából lássuk az első 5 helyezettet:

Jubilee

A világ legnagyobb gyémántbányája Oroszországban található, Yubileyny néven is ismert. Becslések szerint a itt még 153 millió ct. gyémánt rejtőzik.A bánya az állami tulajdonban lévő Alrosa vállalathoz tartozik, 1986 óta folyik itt a gyémánt kitermelése. A bánya jelenleg 320 méter mély, de szakértők szerint el fogja érni a 720 méteres mélységet.

Udachny

A szintén Oroszország területén, az Alrosa tulajdonában lévő  bánya a második legnagyobb a világon. Számítások szerint a bányában még 152 millió ct. gyémánt vár arra, hogy a felszínre hozzák. A legmélyebb felszíni gyémántbánya a világon, melyből közel 10 millió ct. gyémántot termeltek ki 2011-ig. Bár a felszíni bányászat hamarosan véget ér, a föld alatti kitermelés még nagyjából 30 évig tartani fog.

Mir vagy Mirny

Oroszországban található a harmadik legnagyobb gyémántbánya is, ám az előbbiekkel ellentétben, itt a földfelszín alatt folyik a kitermelés. Egyes becslések szerint még 141 millió ct. gyémánt lapul a föld alatt.
A bányát, mely az Alrosa tulajdona, 1955-ben fedezték fel, a felszíni kitermelés 1957-től 2001-ig tartott. A felszín alatti termelés 2009 óta folyamatos.

Argyle

A nyugat-ausztráliai gyémánt bányában becslések szerint még rejtőzik 140 millió ct. drágakő. A kitermelést 1983-ban kezdték meg, jelenleg a felszíni kitermelés után lassan megindul a földfelszín alatti bányászat is, melytől évi nagyjából 20 millió ct. gyémánt kitermelését várják.  

Catoca

Az angolai gyémánt bánya az ötödik a rangsorban. Kelet-Luandától nagyjából 840 km-re található a felszíni bánya, mely 1993 óta működik. Tulajdonosai közt angolai, orosz, brazil és kínai cégeket is találunk. Angola gyémánt kitermelésének nagyjából 70%-a innen származik. Jelenleg a bánya legmélyebb pontja 200 méteren van, de ez a későbbiekben legalább 600 méter lesz. Becslések szerint még 30 évre elegendő gyémánt tartalék lapul a felszín alatt.