| |
| hu | en | 中文

Blog

A természetes gyémántok színei

A gyémántok legfontosabb tulajdonságait tárgyaltuk a legutóbbi bejegyzésben. Az egyik legfontosabb ezek közül kétségtelenül a gyémánt színe, mely nagy mértékben befolyásolja a nyers és a csiszolt gyémánt értékét egyaránt.

Lássuk, milyen, természetes színű gyémántokkal találkozhatunk: 

Fehér gyémánt

A "fehér gyémánt" kifejezést gyakran az átlátszó, víztiszta gyémántokra használják, holott bizony létezik fehér színű gyémánt is. Ezek valójában olyan, eredetileg áttetsző gyémántok, melyek a bennük lévő zárványoknak, illetve azok fényvisszaverő tulajdonságainak köszönhetően kapnak tejszerű, fehér színt. A zárványok legtöbbször a nitrogén jelenlétére utalnak. Igazi, egységes fehér színű gyémántot találni igazi ritkaság.

Barna

A barna a legelterjedtebb természetes, színes gyémánt. A barna színű gyémántot használták legelőször ékszerekben: a rómaiak a gyűrűiket díszítették vele. Az 1980-as évekig a barna gyémántokat kizárólag ipari célokra használták. Ausztráliából indult el az a hullám, melynek köszönhetően egyre több ékszerben volt fellelhető a barna színű gyémánt, melynek népszerűségét az elnevezésekkel (konyak színű, pezsgő színű) igyekeztek fokozni – teljes sikerrel. A barna gyémántok színe a nagyon világostól az egészen sötét árnyalatig terjed. A leginkább kedvelt színárnyalat a sötét barna, egy kis arany beütéssel. A barna színű gyémántok általában zöldes, sárgás vagy vöröses árnyalatokat is magukban hordoznak.

Rózsaszín 

A mai napig találgatások folynak arról, vajon a gyémánt rózsaszín színe minek köszönhető. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a rózsaszín gyémántok szerkezete olyan szemcséket tartalmaz, melyek a földkéreg alatti nyomás hatására alakultak ki. Ezt ’plasztikus deformációnak’ nevezzük, ami a kristályrács összepréselődését jelenti, melynek hatására a gyémánt belsejének fényvisszaverő képessége megváltozik. A különböző szemcsézettségi szintek eredményezik a különböző árnyalatokat, melynek alapján megmagyarázható a vörös gyémántok keletkezése is. Tekintettel arra, hogy a rózsaszín gyémántból egyre kevesebb áll rendelkezésre a földfelszín alatt, így ennek megfelelően az értékük egyre nő.  

Sárga

A második leggyakoribb színes gyémánt árnyalat, mely a nitrogén koncentrációjának köszönhető. A mélyebb, intenzívebb sárga színű gyémántok számítanak ritkaságnak.

Kék

A kék gyémántok a természetes színes gyémántok 0,1% -át teszik ki, ez az árnyalat a bór jelenlétének köszönhető – minél nagyobb a koncentrációja, annál mélyebb és intenzívebb kék színt kap a gyémánt. A természetes, kék színű gyémántokban általában felfedezhetünk egy kevés szürke árnyalatot is. A rendkívül ritka, szürkés kék színt a hidrogén jelenléte okozza

Narancssárga

A halvány árnyalattól egészen a tüzes őszi színekig, a természetes, narancssárga színű gyémántok elsősorban Dél-Afrikában találhatók. Színüket a nitrogén jelenléte okozza. A tiszta narancssárga, nem barnás barna színű, az egyik legritkább szín, és valószínűleg nitrogénatomok, valamint szerkezeti deformációk kombinációjának eredménye.

Piros

Természetes vörös színű gyémántok a legritkábbak, ezáltal természetesen rendkívül értékesek. Egyesek szerint a világon kevesebb, mint 20 valódi piros gyémánt létezik. Piros színét a "plasztikus deformáció" néven ismert folyamat okozza, mely az atomrács elcsúszását vagy torzulását eredményezi.

Lila

A természetes díszes rózsaszín és piros gyémántokhoz hasonlóan, a természetes lila színű gyémántok is a gyémántszerkezeten belül található, apró szemcséknek köszönhetik árnyalatukat, mely a halvány orchideától a mély püspökliláig terjed. A legtöbb lila gyémánt általában kicsi, 2 ct. vagy annál kisebb súlyú.

Zöld

A természetes zöld színű gyémántok inkább világos árnyalatúak és kevésbé telítettek. Színük gyakran hordoz magában szürkés vagy barnás árnyalatot is, mely inkább a gyémánt felületére korlátozódik – ezért igyekeznek a gyémántcsiszolók a lehető legtöbb anyagot meghagyni a gyémántot körülölelő karimán. A természetes színű zöld gyémántok a hosszú időn át, akár évmilliókig tartó, mélyen a földfelszín alatti gamma-sugárzásnak köszönhetik színüket.

Fekete

A fekete szín a gyémántokban lévő zárványoknak és a kristályszerkezetükben jelen lévő nyomelemeknek köszönhetőek. Előfordulásuk valójában a leggyakoribb az összes gyémánt színvariáció közül, azonban ezek a kristályok nem homogén szerkezetük miatt alkalmatlanok arra, hogy ékszerekbe kerüljenek. Az ékszerekhez használt fekete gyémántok szinte kizárólag mesterséges eljárások során nyerik el végleges színüket, homogén sötét árnyalatukat. Erre azért van szükség, hogy ne legyenek törékenyek és egységes legyen a színük. Általában a már alapból sötét árnyalatú vagy sok zárvánnyal rendelkező gyémántok esnek át ilyen kezeléseken, így válnak teljesen átláthatatlanná.

Pezsgő

A "pezsgő színű gyémánt" kifejezés olyan színes gyémántokra utal, amelyek árnyalata a könnyű szalmától az aranyig, vagy a konyakig terjednek. A pezsgő színű gyémántok sokkal olcsóbbak lehetnek, mint a fehér gyémántok.

Érdemes megjegyezni, hogy a pezsgő színű gyémántok teljesen kezeletlenek, ellentétben az élénkebb gyémánt színekkel, amelyeket adott esetben besugárzás vagy nagynyomású / magas hőmérsékletű, mesterséges úton történő kezelés hoz létre.