| |
| hu | en | 中文

Blog

A gyémántok legfontosabb tulajdonságai

FIZIKAI TULAJDONSÁGOK:

1.- Keménység: a gyémánt a legmagasabb, a Mohs-skála szerinti 10-es keménységű. A gyémántok minden ismert ásványnál keményebbek, ám ezt nem szabad összekeverni a törékenységgel vagy a merevséggel.  

2.- Hasadás: az oktaéder felületeivel párhuzamosan, négy hasadási irányt találunk.

3.- Fajsúly: elég magas (3,52) annak ellenére, hogy viszonylag könnyű atomokból áll. Az ipari gyémántok fajsúlya alacsonyabb.

OPTIKAI TULAJDONSÁGOK:

a) Ragyogás: a fény a megfelelően csiszolt gyémánt külső felületéről, mind annak belsejéből visszaverődik. Az átlátszó drágakövek közül a gyémánt az, amelyik a legnagyobb fényességgel rendelkezik. Ez a tulajdonság különösen nagy értéket kölcsönöz a gyémántoknak.

b) Fényáteresztő képesség: a jó minőségű gyémántok átlátszóak.

c) Fénytörés: nagyon magas a fényvisszaverő képessége (2,417).

d) Fényszórás: a csiszolt gyémánt egyik egyedülálló tulajdonsága, hogy képes a visszatükrözött fényt  narancssárga, kék, zöld, lila színekre szétbontani.

A telített színű gyéműntok a legértékesebbek. A világos színűek kevesebbet érnek, kivéve ha az kék, ibolya vagy rózsaszín árnyalatú csiszolt gyémántokat, amelyek nagyon ritkák – ebből adódóan jóval magasabb az áruk is.

A barna gyémántok nagyon gyakoriak. Színük váltakozó: a vörösesbarna, világosbarna, kávébarna, ez utóbbi színű csiszolt gyémántokat a legértékesebbek között tudhatjuk.  

A gyönyörű, intenzív sárga színű gyémántokat kanárisárga gyémántoknak hívják, míg a pezsgő színű elnevezést akkor használják, ha a csiszolt gyémánt színe intenzív sárgás-zöldes.  

Néhány gyémánt, amikor közvetlen napfény éri, fluoreszkálóvá válik és világos vagy intenzív kék fényt bocsát ki

A színes gyémántok értéke nem különbözik a színtelen gyémántokétól, hacsak nem egy egész különleges színről van szó:  vörös, kékes zöld, rózsaszínű.

Napjainkban sok olyan gyémántot találunk a piacon, amelyek mesterséges beavatkozás révén kapták színüket. A csiszolt gyémánt színét természetes fényben vagy a Diamond Lite nevű eszközzel tudjuk meghatározni, mely lehetőséget ad a csiszolt gyémánt színének teljesen pontos meghatározására.

A gyémánt akkor tekinthető hibátlannak, ha egy 10 x-es nagyítású lencsén keresztül vizsgálva, nem találunk semmilyen külső hibát vagy belső zárványt. Külső hiba keletkezhet a csiszoláskor, de akár azt követően is.

Zárványok: a hibák, repedések, más ásványok jelenlétét mutatják a gyémánt szerkezetén belül vagy annak felületén.