| |
| hu | en | 中文

Blog

A gyémánt felhasználási területei I.

A legnépszerűbb drágakő.   A legkeményebb ismert anyag.   Számos területen felhasználható.

Ha a gyémántra gondolunk, természetesen azonnal a gyémánt ékszerek jutnak eszünkbe - magunk előtt látunk egy gyémánt gyűrűt, vagy csak az ujjunkon lévő gyémánt eljegyzési gyűrűre pillantunk. Azonban a gyémántot kiváló tulajdonságainak köszönhetően, nem csupán az ékszeriparban használják fel.  

Mi a gyémánt?

A gyémánt egy ritka, a természetben előforduló, szénszerkezetű ásvány. A gyémántban minden egyes szénatomot négy másik veszi körül, nagyon erős kovalens kötésekkel a szénatomok között. Ez a legerősebb kémiai kötés, amit ismerünk. Ennek eredménye egy rendkívül tartós és hihetetlenül sokoldalú anyag.  

A gyémánt a legerősebb természetes anyag. Kémiai szempontból is ellenálló és a létező összes anyag közül a gyémánt hővezető képessége a legmagasabb. Ezen tulajdonságainak köszönhető széleskörű felhasználása, legfőképp azokon a területeken, ahol a tartósság a legfontosabb szempont. A gyémánt különleges optikai tulajdonságokkal is rendelkezik, mint például a nagy fényvisszaverő képesség, fényszórás és a ragyogás. Ezek teszik a gyémántot a legnépszerűbb drágakővé a világon.

Hogyan keletkezik a gyémánt?

Magas hőmérséklet, nagy nyomás, több mint 100 km-es mélység – ez a gyémántok bölcsője. A xenolitok, vagyis azok a sziklák, melyek a gyémántokat rejtik, ebből a nagy mélységből a vulkanikus tevékenységnek köszönhetően kerülnek közelebb a felszínhez. A rejtőzködő gyémánt keménységének köszönhetően szilárd halmazállapotú marad, hiszen még az extrém magas hőmérséklet sem befolyásolja a drágakő szerkezetét.

A bányákban a xenolit tartalmú sziklákat termelik ki. A legtöbb gyémántot termelő bányák az alábbi országokban találhatóak, a kitermelés mennyiségének megfelelő sorrendben: Orosztország, Botswana, Kanada, Angola, Dél-Afrika, Kongó, Namíbia.

Sorozatunk következő részéből kiderül, milyen felhasználási területei vannak a gyémántnak.